یکی از سوالاتی که ممکن است برای هر متقاضی عمل بینی به وجود بیاید، این است که چه آزمایش هایی قبل از عمل بینی انجام می شود؟ آشنایی با آزمایش های قبل عمل بینی نهتنها آگاهی بیشتری را نسبت به فرآیند جراحی و ریسکهای آن ایجاد میکند، بلکه در افزایش احساس امنیت نیز تأثیرگذار است؛ بدین صورت که فرد متقاضی از تحت کنترل بودن شرایط و سنجش کامل فاکتورهای سلامتی توسط پزشک اطمینان حاصل کرده و با استرس کمتری عمل خود را پشت سر میگذارد.
هرکدام از انواع آزمایش قبل عمل بینی، عامل بهخصوصی را تست کرده و برآیند تمامی نتایجی که از آزمایشات به دست میآیند، روی متد جراحی و ملاحظات لازم بسیار تاثیرگذار خواهند بود. اگر شما نیز قصد انجام این جراحی و آشنایی با آزمایشاتی که باید قبل از عمل بینی انجام داد را دارید، پیشنهاد میکنیم که ادامه این مطلب را از دست ندهید. در ادامه یک لیست از انواع آزمایشات ارائه خواهیم داد و سپس، هرکدام از آنها را به تفصیل بررسی خواهیم کرد.
لیست آزمایشات قبل از عمل بینی
بهطورکلی آزمایش های قبل عمل بینی را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
- آزمایش خون کامل (CBC)
- آزمایشهای انعقادی (PT ,PTT ,INR)
- آزمایش قند خون (FBS)
- آزمایشهای کلیوی و کبدی (LFT,RFT)
- آزمایشهای هورمونی (غیر واجب)
- آزمایش ادرار کامل (Urinalysis)
- الکتروکاردیوگرام (ECG)
- رادیوگرافی قفسه سینه (CXR)
- آزمایشهای مرتبط با آلرژی و حساسیت
یکی از نکاتی که درباره این آزمایشها باید درنظر داشت، این است که ممکن است باتوجه به تشخیص پزشک، تعدادی از آنها انجام نشده یا آزمایشات دیگری جایگزین آنها شوند. نهتنها دکتر مهدی احمدی بلکه تمامی متخصصان جراحی پلاستیک، همواره در تلاش هستند تا به بهترین شیوه ممکن شرایط بیمار را سنجیده و سپس نسبت به انجام عمل اقدام کنند.
معرفی کامل آزمایش های قبل عمل بینی
طبیعی است که بسیاری از افراد با آزمایشاتی که در بخش قبل عنوان شدند آشنایی چندانی نداشته باشند. در ادامه به معرفی کامل آزمایش های لازم قبل از عمل بینی و کاربرد آنها خواهیم پرداخت.
آزمایشهای خون قبل از عمل بینی
آزمایش خون کامل، آزمایشهای انعقادی، آزمایش قند خون و آزمایشهای کلیوی و کبدی در دسته آزمایشهای خون قرار میگیرند. در آزمایش خون کامل که با نام CBC نیز شناخته میشود، به بررسی فاکتورهایی مانند تعداد گلبولهای قرمز، غلظت هموگلوبین، اندازه متوسط گلبولهای قرمز، تعداد گلبولهای سفید، تعداد پلاکتها و… پرداخته و اطلاعات بینظیری از وضعیت سلامتی را میتوان از آن به دست آورد.
دستهای دیگر از آزمایشها که جزو آزمایش های قبل عمل بینی بهحساب میآیند، آزمایشات PT و PTT هستند. همانطور که از نام عامیانه آنها مشخص است، به بررسی مدتزمان انعقاد و توانایی بدن در منعقد ساختن خون میپردازند. فرآیند لخته شدن و جلوگیری از خونریزی بیش از حد، نهتنها در عمل زیبایی بینی، بلکه در تمامی عملهای جراحی اهمیت بالایی دارد. نتایج آزمایشهای انعقادی معمولی طبق یک استاندارد بینالمللی با نام INR ارائه میشوند تا مقایسه و تحلیل آنها امکانپذیر باشد.
یکی دیگر از آزمایش های قبل عمل بینی که در دسته آزمایشهای خون قرار میگیرد، آزمایش قند خون یا همان FBS است. در این آزمایش میزان قند خون ناشتا مورد بررسی قرار میگیرد. باتوجه به این موضوع، باید از ۸ الی ۱۲ ساعت قبل از انجام آزمایش ناشتا بود.
دسته آخر نیز آزمایشهای کلیوی و کبدی هستند که با نامهای RFT و LFT شناخته میشوند. در این آزمایش برای بررسی نحوه عملکرد کلیه و کبد، سطح آنزیمها و همچنین تعدادی دیگر از مواد داخل خون مورد بررسی قرار میگیرد.
لازم به ذکر است که بسیاری از آزمایشهای هورمونی نیز در دسته آزمایشهای خون قرار دارند. با بررسی میزان ترشح هورمونهای مختلف در خون، میتوان اطلاعات خوبی را از وضعیت سلامتی به دست آورد. جالب است بدانید که تست بارداری نیز یک نوع تست هورمونی محسوب شده و بانوانی که احتمال بارداری دارند، باید حتما این تست را پشت سر بگذارند. در تست بارداری وجود هورمون گنادوتروپین مورد بررسی قرار میگیرد. وجود این هورمون در بدن با استفاده از کیتهای یکبارمصرف بارداری یا انجام آزمایش خون قابل تشخیص است.
طبیعی است که آزمایش خون اطلاعات موثقتر و مفصلتری را در پی دارد. در انجام تست بارداری با استفاده از آزمایش خون، میتوان حتی کمترین میزان هورمون گنادوتروپین را نیز تشخیص داد.
آزمایشهای ادرار قبل از عمل بینی
معمولا آزمایش های قبل عمل بینی که ادرار را مورد بررسی قرار میدهند، به آزمایش ادرار کامل یا همان Urinalysis خلاصه میشوند. البته همانطور که از نام این آزمایش مشخص است، آزمایشی جامع بوده و فاکتورهای زیادی را مورد بررسی قرار میدهد. عفونتها، اختلالات کلیه، بیماریهای سیستماتیک و… توسط این آزمایش قابل بررسی هستند.
سایر آزمایشها
آزمایش های قبل عمل بینی شامل سه آزمایش دیگر نیز میشوند. یکی از آنها الکتروکاردیوگرام (نوار قلب) است که با عبارت ECG نیز شناخته شده و با قرار دادن چند الکترود در نقاط مختلف بدن انجام میشود. درواقع این الکترودها فعالیت الکتریکی قلب را مورد بررسی قرار میدهند و آنها را ثبت میکنند تا بتوان از عملکرد صحیح یا غلط آنها اطلاع پیدا کرد.
یکی دیگر از آزمایشها، رادیوگرافی قفسه سینه یا همان CXR است. نتیجه این آزمایش میتواند اطلاعات خوبی از تمامی ارگانهای داخل قفسه سینه را به همراه داشته باشد؛ از وضعیت سلامت ریهها گرفته، تا وجود هرگونه مایعات اضافی یا عفونت داخل سینه.
آخرین دسته از آزمایش های قبل عمل بینی، آزمایشهای مرتبط با حساسیت و آلرژی هستند. این آزمایشها بسیار گسترده بوده و نمیتوان آنها را در چند آزمایش ساده خلاصه کرد اما معمولا اصلیترین فاکتوری که قبل از انجام عمل بررسی میشود، حساسیت فرد به مواد بیهوشی است.
همانطور که نحوه خوابیدن بعد از عمل بینی یا تغذیه بعد از عمل در نتیجهبخش بودن جراحی و حفظ سلامت فیزیکی تاثیرگذار هستند، آزمایش های قبل عمل بینی نیز از اهمیت بالایی برخوردار بوده و بهتر است که بهصورت کامل انجام شوند تا بتوان تمامی اطلاعات مورد نیاز را از آنها به دست آورد.
شرایط انجام آزمایشات قبل از عمل بینی
آیا برای آزمایش قبل از عمل بینی باید ناشتا بود؟ این سوالی است که شاید بسیاری از متقاضیان عمل بینی داشته باشند. در پاسخ به این سوال، باید بگوییم که معمولا هیچکدام از آزمایش های قبل عمل بینی بهجز ۲ تا از آنها نیاز به رعایت شرایط خاصی ندارند.
اولین مورد، آزمایش قند خون است که باید ناشتا بود و دومین مورد نیز آزمایش کامل ادرار است که بهتر است نمونهای که استفاده میشود، متعلق به اول صبح باشد. البته اجباری در این مورد نیست اما ادرار اول صبح نتایج دقیقتری را حاصل میکند.
لازم به ذکر است که ممکن است پزشک باتوجه به شرایط بیمار، علاوهبر این دو آزمایش، شرایط بهخصوصی را برای آزمایشهای دیگر نیز درنظر بگیرد. برای مثال بعضی از پزشکان، ناشتا بودن را برای آزمایش عملکرد کبد توصیه میکنند.
بهترین زمان برای انجام آزمایشات عمل بینی
چه زمانی باید آزمایش های قبل از عمل بینی انجام شود؟ این سوال نیز یکی دیگر از پرسشهایی است که ممکن است در ذهن متقاضیان عمل زیبایی بینی وجود داشته باشد. معمولا زمان انجام آزمایش های قبل عمل بینی میتواند بین بازه ۱ ماه قبل تا ۱ هفته پیش از موعد آزمایش باشد که البته بنابر تشخیص پزشک، ممکن است این زمان تغییر پیدا کند.
یک پزشک متخصص علاوهبر اینکه موضوعاتی همچون آموزش ماساژ بینی بعد از عمل را باید بهخوبی برای مراجعه کننده تشریح کند، باید یک برنامهریزی مناسب و منسجم برای انجام عمل را نیز ارائه داده تا متقاضی بدون هیچگونه نگرانی فرآیند جراحی و دوران نقاهت آن را پشت سر بگذارد. عملکرد حرفهای پزشک نهتنها در نتیجه عمل، بلکه در احساس مراجعه کننده نیز بسیار تاثیرگذار خواهد بود.
تفسیر آزمایش قبل عمل بینی
هرکدام از آزمایش های قبل عمل بینی فاکتورهای متعددی را مورد بررسی قرار داده و انجام یک نتیجهگیری کلی از وضعیت این فاکتورها، کاری کاملا تخصصی است. درواقع برای اینکه تفسیر آزمایش قبل عمل بینی به درستی انجام شود، پزشک باید از تجربه و مهارتی خوب برخوردار باشد.
برای مثال در آزمایش خون کامل یا همان CBC، درصورتی که تعداد پلاکتهای خون پایین باشد، میتواند خطر خونریزیهای متعدد در حین جراحی را افزایش دهد. همچنین درصورتی که تعداد پلاکتها بیشتر از حد عادی باشند، این امکان وجود دارد که مشکلات انعقادی در طول عمل جراحی بهوجود بیاید.
علاوهبراین، تغییر فاکتوری بهخصوص در یک آزمایش میتواند بر تفسیری که از سایر آزمایش های قبل عمل بینی انجام میشود نیز تاثیر بگذارد. اگر شما نیز قصد انجام جراحی زیبایی بینی را دارید و میخواهید عمل بینی توسط بهترین جراح متخصص انجام شود، پیشنهاد میکنیم که در اولین فرصت ممکن با مطب دکتر مهدی احمدی تماس گرفته و نوبت خود را رزرو کنید.
جمعبندی
در این مطلب سعی کردیم تا تمامی آزمایش های قبل عمل بینی را مورد بررسی قرار داده و اطلاعاتی کلی را درمورد آنها ارائه دهیم. دقیق بودن نتایج آزمایشها و همچنین داشتن یک تفسیر درست از آنها، قطعا در امن بودن شرایط جراحی بسیار تاثیرگذار خواهد بود. اگر شما هم تجربهای از انجام این آزمایشها دارید، میتوانید آن را با سایر کاربران به اشتراک گذاشته تا آنها هم از تجربیات شما استفاده کنند. در آخر، امیدواریم مطالب گفته شده مفید بوده باشند و اطلاعاتی کافی درمورد آزمایش های قبل عمل بینی را دربر گرفته باشند.