بسیاری از افراد پس از عمل بینی خود، مشتاق هستند بلافاصله نتیجه عمل را دیده و آن را مورد قضاوت قرار دهند. اما علاوه بر مهارت پزشک در انجام جراحی، رعایت دستورات در دوران نقاهت بعد از جراحی بینی، سهم زیادی در رسیدن به نتیجه نهایی و دلخواه بیمار و روند بهبود، دارد. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا نسبت به مهمترین مراقبت های بعد از عمل بینی، آگاهی لازم را کسب کنید.
چه کارهایی را بعد از عمل بینی باید انجام داد؟
بعد از اینکه آزمایش های قبل عمل بینی را انجام دادید و به اتاق عمل راهی میشوید، به دلیل آسیب وارد شده به بافتهای مختلف، در طی جراحی بینی، ممکن است بینی شما تا مدتها ورم داشته باشد. اما دنبال کردن مراقبت های بعد از عمل بینی، شما را در زودتر رسیدن به نتیجه دلخواه در سریعترین زمان ممکن یاری خواهد کرد. توجه داشته باشید که ورم و کبودی از فردی به فردی دیگر بسته به جنس پوست، نوع بینی، سختی عمل و عملکرد بدن شخص متفاوت است.
مراقبت های بعد از عمل بینی در بازه های مختلف
دوره بهبود بعد از عمل بینی به شرح زیر است:
مراقبت های بعد از عمل بینی در بازه یک تا سه روز اول
در این بازه، کبودیها و ورم قابل توجهای در اطراف چشمها و صورت وجود دارد، ممکن است بیمار درد خفیف تا شدید را احساس کند که با مصرف مسکن میتوان تا حدودی از درد آن کاهش داد.
- طریقه خوابیدن: در روزهای اول به پشت بخوابید و از چندین بالش استفاده کنید تا ارتفاع سر شما کمی بالاتر از بدنتان قرار بگیرد. این کار موجب میشود تا تورم و ورم فروکش کند و بدن سریعتر بهبود پیدا کند.
- انجام فعالیتها: از انجام فعالیتهای سنگین مثل ورزش کردن، خم شدن و جا به جایی وسایل، شدیدا خودداری کنید. همچنین توصیه میشود که برای جلوگیری از فشار به بینی، از دستشویی فرنگی استفاده کنید.
- کمپرس سرد: قرار دادن کمپرس سرد بعد از رینوپلاستی، تا حد زیادی به از بین رفتن کبودیها و ورم ایجاد شده کمک میکند.
- مصرف مایعات فراوان: هیدراته نگه داشتن بدن و مصرف مایعات زیاد به صورت آب یا آبمیوههای طبیعی برای تسریع روند بهبودی بسیار مهم است.
- مصرف غذاهای نرم: از جویدن غذاهای سفت بپرهیزید. به خاطر نرم بودن بافت بینی و وجود بخیهها، غذاهای نرم و آبکی و قابل هضم را مصرف کنید.
- مصرف داروها: در روزهای اول طبق دستور دکتر متخصص جراحی پلاستیک، از آنتی بیوتیکهای تجویزی جهت جلوگیری از عفونت و از داروهای ضد التهاب، جهت کاهش تورم و ورم مصرف کنید.
مطالعه کنید:
نحوه خوابیدن بعد از عمل بینی
توصیه میشود برای مراقبت از بینی عمل شده در روزهای اول دراز کشیده باشید و از نشستن خودداری کنید.
مراقبت های بعد از عمل بینی در هفته اول
در یک هفته اول، اسپلینت بینی شما توسط پزشک برداشته میشود. تا حدودی کبودیها و تورم بهبود یافته و بعد از گذشت یک هفته اول، میتوانید به فعالیتهای عادی خود به شرط رعایت مراقبتهای لازم برگردید.
- طریقه نشستن: توصیه می شود هفته اول هم تا حد امکان دراز بکشید و از نشستن جز در مواقع ضروری بپرهیزید. اما اگر مجبور باشید که بنشینید باید بدانید نحوه نشستن بعد از انجام عمل بینی، بسیار مهم است.
- سر را بالا نگه دارید: سر را بالاتر از قلب خود قرار دهید، برای این کار از چندین بالش زیر سر خود استفاده کنید. این کار به از بین رفتن تورم و گردش بهتر جریان خون در ناحیه عمل شده کمک میکند.
- صاف بنشینید: کمر خود را صاف نگه دارید و از خم شدن به جلو پرهیز کنید.
- از تکیه دادن سر به جلو خودداری کنید: تکیه دادن سر به جلو باعث ایجاد فشار بر روی بینی شده و فرآیند بهبود را کند میکند.
- از نشستن طولانی خودداری کنید: از نشستن طولانی مدت در یک وضعیت ثابت خودداری کنید و هر چند وقت یک بار، وضعیت خود را تغییر دهید.
- مصرف غذاهای نرم و مایعات فراوان: همچنان غذاهای نرم مصرف کنید و مایعات فراوان بنوشید.
- استفاده از کمپرس سرد
مراقبت های بعد از عمل بینی در هفته دوم
دو هفته بعد از عمل بینی، بیشتر تورم بینی و صورت فروکش کرده و همه یا بخش زیادی از کبودیها از بین خواهد رفت. علاوه بر مراقبتهای قبلی، یک سری مراقبتهای جدید هم باید انجام دهید.
- چسب زدن بینی: ممکن است مجبور باشید برای تعویض چسب بینی خود هر هفته به مطب پزشک مراجعه کنید یا اینکه پزشک ممکن است به شما آموزش دهد که چگونه بینی خود را چسب بزنید. چسب زدن به شکلدهی فرم بینی و کاهش تورم کمک میکند.
- شستشوی بینی: با استفاده از سرم شستشوی بینی، بینی خود را شستشو دهید تا از خشک شدن و تحریک آن بپرهیزید. همچنین با این کار لخته خونهای خشک شده درون مجرایهای بینی خود را خارج میکنید.
- جلوگیری از قرار گرفتن در معرض آفتاب: سعی کنید از قرار گیری در معرض مستقیم آفتاب جلوگیری کنید، این کار میتواند باعث تغییر رنگ پوست بینی شود.
مطالعه کنید:
نحوه صحیح شستشوی بینی بعد از عمل
مراقبت های بعد از عمل بینی در هفته سوم و چهارم
۳ الی ۴ هفته بعد از عمل میتوانید فعالیتهای سبک مانند ورزشهای سبک و دویدن را از سر بگیرید. از فعالیتهای سنگین که به بینی فشار وارد میکنند، خودداری کنید.
مراقبت های بعد از عمل بینی در هفته ششم
۶ هفته بعد از عمل، استخوان بینی شما محکم شده و میتوانید فعالیتهای سنگینتر را انجام دهید، همچنین میتوانید عینک بزنید و به راحتی فین کنید.
مراقبت های بعد از عمل بینی در ماه سوم و ششم
در بازه ۳-۶ ماه بعد از عمل حس لامسه به طور کامل بهبود یافته و حسهای غیرعادی بینی و اطراف بینی از بین میرود. در این دوره میتوانید به فعالیتهای عادی و ورزشی خود بازگردید.
مراقبت های بعد از عمل بینی در یکسال اول
در یک سال اول، بینی تا حد زیادی بهبود یافته و استخوان جدید بینی به صورت کامل شکل گرفته است. توجه داشته باشید که ممکن است نتایج نهایی تا یک سال پس از عمل قابل مشاهده باشد.
در پاسخ به سوال، “زمان بازگشت به فعالیت های عادی پس از جراحی بینی کی است؟” براساس آنچه بالاتر در بازه زمانبندی خواندید، در بازه ماه سوم و ششم به بعد میتوانید فعالیتهای عادی و ورزشی خود را از سر بگیرید.
همچنین برای برخی از بیماران این پرسش مطرح میشود که آیا بهبود سریع بعد از عمل بینی امکان پذیر است؟ در پاسخ باید گفت بله با رعایت نکات در دوران نقاهت بعد از جراحی بینی، همراه با صبر و حوصله، شاهد بهبود سریعتر خواهید بود. همچنین پیشنهاد می کنیم حتما اقدامات قبل از عمل بینی را انجام دهید.
دیگر مراقبت های بعد از عمل بینی:
- اجتناب از ضربه به بینی
- جلوگیری از دستکاری بینی
- سیگار نکشید؛ نیکوتین موجود در سیگار موجب اختلال در فرآیند بهبود بدن میشود.
- صبور بودن و دنبال کردن دستور پزشک
- مراجعه مرتب به پزشک
آیا مراقبتهای بینی گوشتی با استخوانی متفاوت است؟
مراقبت های بعد از عمل بینی گوشتی، با بینی استخوانی کمی متفاوت است. این تفاوت به دلیل تفاوت در ساختار بینی و نوع جراحی است.
مراقبتهای مشترک
- استراحت
- بالا نگه داشتن سر
- رعایت نکات لازم هنگام نشستن
- چسب زدن
- رعایت تغذیه
- استفاده از کمپرس سرد
- استفاده از داروهای تجویز شده پزشک
- نوشیدن آب و مایعات فراوان
- مراجعه مرتب به پزشک
تفاوتهای مراقبتی در بینی گوشتی و استخوانی
مراقبت های بعد از عمل بینی استخوانی، تا حدودی از بینی گوشتی متفاوت است که منجر به ایجاد تفاوتهای مراقبتی میشود.
1. بینی گوشتی
- تورم بیشتر: به دلیل ضخامت پوست بیشتر و بافتهای نرم، تورم در بینیهای گوشتی بیشتر است.
- چسب زدن طولانیتر: ممکن است در بینیهای گوشتی نیاز به چسب زدن طولانیتر باشد تا شکل جدید بینی حفظ شود.
- ماساژ ملایم: در برخی اوقات پزشک ماساژ ملایم را برای جلوگیری از چسبندگی بافت توصیه میکند.
2. بینی استخوانی
- تورم کمتر: به دلیل نازکی پوست در بینیهای استخوانی، تورم کمتر است و سریعتر برطرف میشود.
- آسیب پذیرتر در برابر ضربه: به دلیل ظریفتر بودن و شکنندگی بیشتر، بینیهای استخوانی به مراقبت بیشتری در برابر ضربه نیاز دارند.
به خاطر داشته باشید که بدن هر فرد از دیگری متفاوت است و روند بهبود در هر فرد متفاوت از فرد دیگر است. در صورت بروز هرگونه مشکل، موضوع را با پزشک خود در میان گذاشته و با او مشورت کنید. دوران نقاهت بعد از جراحی بینی یکی از مهم ترین دوران بعد از عمل است که باید مورد توجه ویژه ای قرار گیرد.
دکتر مهدی احمدی، از بهترین فوق تخصصهای جراحی پلاستیک ایران با سالها تجربه دارای بیشترین جراحیهای موفق هستند. با عمل جراحی بینی با به روزترین روش توسط دکتر مهدی احمدی، از نتیجه عمل بینی خود اطمینان داشته باشید.
سخن پایانی
رعایت نکات در دوران نقاهت بعد از جراحی بینی، کلید رسیدن به نتایج دلخواه و بهبودی سریعتر است. با رعایت دقیق دستورات پزشک، داشتن صبر و حوصله و انجام مراقبتهای لازم، میتوانید به نتیجهای مطلوب دست یابید. در این مقاله سعی شد تا تمام نکات لازم جهت مراقبتهای پس از عمل بینی را در اختیارتان قرار دهیم. دکتر مهدی احمدی با تسلط بر تکنیکهای روز دنیا و رویکردی نوین، به شما این اطمینان را میدهد تا به بینی دلخواه خود دست یابید. با مشاوره رایگان دکتر مهدی احمدی و رعایت دقیق توصیههای ایشان، میتوانید برای یک عمل بینی موفق آماده شوید.